SZKOŁA PODSTAWOWA W ŚWIERZAWIE
 
Kontakt z nami: www.spswierzawa.pl, tel. 75-713-53-97, gg 3167767. SKYPE: zszpswierzawa                               

  MENU:

powrót

Ciekawostki o pszczołach

Odezwa do mieszkańców

Poradnik dla rolników

Dlaczego pszczoły są wyjątkowe

  CIEKAWOSTKI O PSZCZOŁACH:
 


 

    Na świecie istnieje około 20 000 gatunków pszczół.
Większość z nich nie została jeszcze opisana, a więc liczba ta może być dużo większa.

    Najmniejsze pszczoły miodne to pszczoły karłowate (wschodnioazjatyckie), mają do 0,2 mm. Największe pszczoły to Megachile Pluto, które rosną do 40 mm.

    Pszczoły miodne żyją w rojach. W jednym roju żyje około dwudziestu tysięcy pszczół
choć zdarza się, że nawet do stu tysięcy.
Jest wśród nich jedna królowa, setki trutni i tysiące robotnic.

    Robotnice to samice, ale nie rozmnażają się. Królowa zapewnia potomstwo.
Trutnie, to osobniki płci męskiej, nie posiadają żądeł.

    Pszczoły porozumiewają się za pomocą tańców i wydawania dźwięków.
    Taniec pszczoły jest zależny od kąta padania światła słonecznego.

    Podczas lotu pszczoła wykonuje 350-435 ruchów skrzydłami na sekundę,
czyli 11 400 razy na minutę.



    Przeciętny zasięg lotu pszczół wynosi 3 km, a maksymalny może wynieść 10 km i więcej.
    Pszczoły muszą odwiedzić około 4 milionów kwiatów, aby zebrać nektar na 1 kg miodu.

    Podczas jednego "kursu" po nektar pszczoła odwiedza 50-100 kwiatów.

    Pszczoły zbieraczki pobierają nektar z kwiatów, dodają pierwsze enzymy i przynoszą do ula.
W ulu przekazują nektar pszczołom ulowym, które wzbogacają świeży nakrop w aminokwasy,
kwasy organiczne, dalsze enzymy rozkładające wielocukry na cukry proste
i roznoszą nektar po wielu komórkach celem jego zagęszczenia.

W miarę gęstnienia, miód przenoszony jest do następnych wyżej położonych komórek,
jednocześnie dalej wzbogacany w związki organiczne.
Dojrzały gęsty miód jest zasklepiany, komórki plastra zamykane są cienką warstwą wosku.

    Pszczoła to jedyny owad, którego wytwarzaną dla siebie żywność jada człowiek.
    Pszczoły wytwarzają miód w ten sam sposób od 150 milionów lat.

    Miód to: 80% naturalnych cukrów, 18% wody, 2% składników mineralnych,
witamin, protein i pyłku.

    O tym jak wielką rolę spełniają pszczoły przy zapylaniu roślin może świadczyć fakt,
że na zebranie 1 kg miodu odwiedzają prawie 8 500 000 kwiatów akacji,
4 200 000 kwiatów eksparcety lub 20 milionów kwiatów koniczyny.

    W wielu krajach utrzymuje się pasieki wyłącznie w celu zapewnienia
odpowiedniego zapylenia upraw. Miód jest bardzo cennym,
ale dodatkowych „owocem” pracy pszczół.



    Niezwykle ważną rolę odgrywają pszczoły w leśnictwie. Ich praca służy zwiększeniu ilości zdrowych i płodnych nasion potrzebnych do odnowienia lasu, pożywienia dla ptactwa, jak i do zwiększenia urodzaju owoców leśnych (poziomek, borówek, czarnych jagód, jeżyn, malin).

    Obecnie, w okresie coraz silniejszego rozwoju techniki, pszczoły w atmosferze są najczulszym wskaźnikiem stopnia środowiska naturalnego (podobnie jak raki w wodzie).

    Pszczoła robotnica może wyprodukować w swoim życiu miód w ilości 1/12 łyżeczki od herbaty.
    Żeby wyprodukować 0,3 kg miodu, pszczoły muszą przelecieć 88 500 km i usiąść na 2 mln kwiatów

    Przeciętna szybkość pszczoły to tylko 24 kilometry na godzinę.
    Pszczoły nie rozpoznają koloru czerwonego.

    Litr miodu waży od 1,38 do 1,45 kg. W słoiku 0,9 l mieści się około 1,25 kg miodu.
    Na 1 dcm kwadratowym obustronnie mieści się 750 komórek pszczelich.

    Na 1 dcm obustronnie zasklepionego plastra mieści się 0,3 kg miodu.
    Na jednej ramce może mieścić się aż 6 500 komórek

    Do zbudowania 1 kg woszczyzny potrzeba 1,2 mln płytek

    Pszczoły budują okrągłe cylindry. Dopiero po ogrzaniu do 40°C
wosk zaczyna być płynnym i przybiera najbardziej energetycznie oszczędną formę sześciokąta.

    Królowe pszczoły mogą żyć do 5 lat, składają około 3 000 jaj dziennie

    Robotnice żyją od 4 do 24 tygodni, pszczoły z końca sierpnia do 6 miesięcy – niektórzy mierzą ilością przelatanych kilometrów; w tym wypadku 850 km jest limitem. 

    Zbieraczki nektaru muszą wykonać aż 20 000 lotów aby zebrać 1 litr słodkiego surowca,
z którego powstanie
150 g dojrzałego miodu.

    Pszczoła lotna wylatuje 7-15 razy dziennie. Przerwy między lotami wynoszą ok. 5 min.
Czas trwania lotu to ok. 25-45 min.

    Dla wyprodukowania 1 kg miodu pszczoła musi zebrać ok. 3 kg nektaru (60 000 napełnień wola)
i przy średniej długości lotu 800 m musi pokonać trasę 40 000 km. (jedno okrążenie kuli ziemskiej).

    Są dwa rodzaje tańca pszczelego - jeden dotyczy pożytku znajdującego się w odległości do 100 m, a drugi powyżej tej odległości.

    Pszczoła poza tzw. kompasem zewnętrznym posiada także wewnętrzny, który pokazuje jak daleko w określonym czasie zawędrowało słońce.

    Gdy słońce jest za chmurą, za punkt orientacyjny służy kawałek niebieskiego nieba.
    Pszczoła posiada "zegar czasowy", który mówi jej o jakiej porze dana roślina "mioduje".

    Robotnica waży 0,1 g, wracająca z nektarem jest cięższa o połowę, a z pyłkiem o 1/3 więcej.
    Ciężar jednej pszczoły niewypełnionej miodem wynosi około 0,1 g,
czyli na 1 kg przypada 10000 pszczół.

    Rój silny to 3 kilogramy pszczół i więcej, średni to około 2 kg, słaby do 1 kg.
W jednym kilogramie mieści się 8 500 pszczół wypełnionych miodem.

<Informacje pochodzą ze strony
www.uratujpszczole.pl>




 

SZKOŁA PODSTAWOWA W ŚWIERZAWIE